Eliminatiefase Fodmap duurt 4 tot 6 weken

Het strikte FODMAP arme dieet is voor een korte periode!

 

Het eliminatie dieet is de eerste stap in het proces om duidelijkheid te krijgen welke producten je klachten verergeren en hoeveel je ervan kunt verdragen (zogenaamde tolerantie bepalen).

In de praktijk merk ik dat mensen er soms vanuit gaan dat het fodmap-arme dieet blijvend is. In geval van allergie wordt het voedingsmiddel waar iemand allergisch voor is, (levenslang) gemeden. Bij FODMAP-arm dieet gaat het anders. Onder begeleiding van een diëtist volg je 2 tot 6 weken het eliminatie dieet, waarbij je de hoeveelheid fodmap’s beperkt. Op het moment dat je klachten aanzienlijk zijn verminderd, kun je in overleg met je diëtist starten met het één voor één herintroduceren van de verschillende groepen (zoals bijvoorbeeld fructose of lactose). Je begint wellicht met het voedsel wat je het meest mist. Het is belangrijk dit zorgvuldig te doen en ook de resultaten te noteren voor jezelf.

De meeste cliënten knappen enorm op van dit eliminatie dieet. Minder pijn en opgeblazen, betere stoelgang en meer energie, etc. Zij hebben dan wel eens moeite om te starten met herintroductie waardoor ze weer meer klachten kunnen gaan ervaren. Toch is dit wel heel belangrijk dit te doen. Het geeft je namelijk veel meer vrijheid in voedselkeuze, het is veel makkelijker om samen te eten met anderen of uit te gaan eten. En soms kan men ten onrechte bang worden voor bepaalde producten. Een ander punt is dat de FODMAP’s belangrijke voedingsstoffen zijn van darmbacteriën (zoals bv de bifidobacterie). Die op hun beurt weer belangrijk zijn voor je gezondheid en weerstand.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een balans vindt in een zo ruim mogelijk voedselkeuze en zo min mogelijk klachten. Je kunt dan de “moeilijke” producten (hoog fodmap) minder eten of minder vaak. Maar de klachten zijn leidend: je beperkt alleen de FODMAP intake als de klachten dat vereisen!

foodimage-edit

Foto met FODMAP-rijke producten

Aan het eind van het proces kan nog gekeken worden of je belangrijke stoffen te kort komt. In samenspraak met de diëtist kun je die dan suppleren.

Overigens zijn er ook berekeningen gemaakt van de voedingswaarde van een laag FODMAP dieet en daaruit blijkt dat het heel goed mogelijk is om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, mits de lactosevrije melkproducten genomen worden er aandacht is voldoende vezels in de voeding.